Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sestava zraka

V zraku so različni plini. V njem je 78 % dušika, 21 % kisika, 1 % je argona in ostalih plinov (ogljikov dioksid, vodni hlapi ...). Podatke vnesi v preglednico.

plin %

Delež dušika, kisika in argona se ne spreminja. Zaradi povečanja industrije in kmetijstva je v zadnjih letih v zraku več ogljikovega dioksida. Spreminja se tudi delež vodnih hlapov.

Kisik in ogljikov dioksid se v naravi neprestano porabljata in izločata. Rastline, glive in živali (tudi človek) v procesu dihanja porabljamo kisik in izdihamo ogljikov dioksid. Rastline v procesu fotosinteze porabljajo ogljikov dioksid in izločijo kisik.

Tudi ogenj za gorenje potrebuje kisik. Sveča je porabila kisik v kozarcu in ugasnila. Poglej, kaj se je zgodilo z vodo, v kateri je plavala.  Razmisli in pojasni, zakaj se je to zgodilo.

Telesa proti Zemlji padajo skozi zrak. Če ima telo večjo površino, zaradi zračnega upora pada dlje časa kot bi padalo v brezzračnem prostoru.

Papirnato padalo

<NAZAJ
>NAPREJ59/291