Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Gorenje

V sedanjem času je ogenj zelo enostavno zakuriti. Potrebuješ gorivo (papir, les ...) in vžigalico, s katero ustvariš visoko temperaturo. Za gorenje je potreben tudi kisik, ki je v zraku.

Pri gorenju se sprošča energija v obliki toplote in svetlobe. Nastaja dim, v katerem sta vodna para, ogljikov dioksid in trdni delci. Če so v gorivu še snovi, ki ne zgorijo, nastane še pepel.


Oglej si posnetek, nato dopolni besedilo.

Deček je svečo prižgal z (vžigalico/ vžigalnikom) vžigalnikom .  Svečo je (pokril/ odkril) pokril . Ugasnila je, ko ji je zmanjkalo (zraka/ kisika/ goriva) kisika . Na kozarcu se je nabrala (para/ svetloba) para . V kozarcu je nastal tudi (kisik/ ogljikov dioksid) ogljikov dioksid , vendar se ga ne vidi. Kozarcu se je (znižala/ zvišala) zvišala temperatura. Če sveče ne bi pokril, bi gorela, dokler ji ne bi zmanjkalo (kisika/ zraka/ goriva) goriva .

Goriva

Nekatera goriva zagorijo in tudi pogorijo v zelo kratkem času, npr. papir, seno, tanke trske lesa ... Z njihovo pomočjo zakurimo goriva, ki ne zagorijo hitro in gorijo dlje časa, npr. les, oglje, premog ...

Goriva so različnega izvora. Fosilna so nastala iz ostankov rastlin in živali v davni preteklosti. Ker ne nastajajo nova, so neobnovljiva. Ko drevo požagamo, lahko iz njegovih semen zraste drugo drevo, zato je les obnovljiv vir energije.

<NAZAJ
>NAPREJ74/291