Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Za gorenje sta potrebna gorivo in kisik. Da snov zagori, je potrebna še visoka temperatura. To lahko dosežemo z vžigalico ali vžigalnikom.

Pri gorenju nastaja dim, v njem so vodna para in ogljikov dioksid, nekaj drugih plinov in trdni delci. Ob tem se sproščata svetloba in toplota.

Če pri gorenju ni dovolj kisika, nastaja smrtno nevaren ogljikov oksid. V medijih pogosto uporabljajo stari izraz ogljikov monoksid.

Goriva so lahko neobnovljiva - nafta, premog, zemeljski plin ali obnovljiva - les. Tekoča goriva in plini so pogosto zelo vnetljivi. Izdelki s temi snovmi morajo biti označeni z opozorilnim znakom.

Človek že od nekdaj uporablja energijo ognja za razsvetljavo, kuhanje in ogrevanje. Veliko prevoznih sredstev za delovanje izkorišča energijo, ki se sprošča ob gorenju nafte.

Ogenj je lahko tudi nevaren. Kadar ni pod našim nadzorom, pride do požara, ki se lahko hitro širi.

Ogenj pogasimo, če mu preprečimo dostop kisika ali če ga ohladimo. Manjše požare pogasimo z vodo, odejo ali gasilnim aparatom. Pri gašenju moramo biti previdni. Električnih naprav ne smemo gasiti z vodo, ker je voda električni prevodnik, elektrika pa je smrtno nevarna.

Pri večjem požaru moramo poklicati gasilce na številko:

Če pride do požara v bližini morja ali večjega jezera, gasijo s posebnimi letali, ki imajo v sprednjem delu trupa prostor za veliko količino vode. Zajamejo jo v morju ali jezeru in zlijejo na mesto požara.

Kjer imamo doma peči, moramo redno čistiti dimnike, saj se v njih naberejo saje. Dimnike očistijo dimnikarji.

<NAZAJ
>NAPREJ77/291