Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Gašenje

Če ognja ne nadzorujemo, lahko pride do požara. V naravi lahko nastane zaradi strele v nevihti, nepazljivega kurjenja, cigaretnega ogorka, odvrženega stekla.

Ogenj pogasimo tako, da mu preprečimo dostop zraka in mu znižamo temperaturo.

Če je požar majhen, ga pokrijemo z odejo, peskom ali prstjo. Lahko ga tudi polijemo z vodo in s tem ohladimo. Če nastane večji požar v zaprtih prostorih, ogenj pogasimo z gasilnim aparatom.

Na vsakem gasilnem aparatu je navodilo, kako ga uporabljamo.

Gasilni aparati lahko vsebujejo prah, peno, CO2 ali vodo. S katerim bomo gasili, je odvisno od tega, kaj gori. 

Prah, pena in CO2 ogenj zadušijo. Voda  in CO2 ga ohladita.

Pri gašenju z vodo moramo biti previdni. Z vodo ne smemo gasiti električnih naprav, ker je električni prevodnik. Neuspešni bi bili tudi pri gašenju olja, nafte in bencina, ker bi priplavala nad vodo.

Ogljikov oksid - CO

Ogljikov oksid (stari izraz je ogljikov monoksid) je smrtno nevaren plin, ki nastaja, če pri gorenju ni dovolj kisika. Je brez barve, vonja in okusa, zato ga ne zaznamo. Znaki zastrupitve so slabost, vrtoglavica, utrujenost ... V primeru suma na zastrupitev je treba takoj poklicati 113. V Sloveniji zaradi zastrupitve s tem plinom umre povprečno 50 ljudi na leto.

Vsak večji kraj v Sloveniji ima Prostovoljno gasilsko društvo (PGD). Na njih se obrnemo v primeru požara ali katere druge naravne nesreče. Če jih potrebujemo, pokličemo 112.

 

Dimnik mora biti redno čiščen. S tem izboljšamo gorenje v peči, preprečimo nastajanje ogljikovega monoksida ali celo požara v dimniku. Dimnikarji imajo posebno kovinsko krtačo, s katero očistijo dimnik. 

<NAZAJ
>NAPREJ76/291