Če ognja ne nadzorujemo, lahko pride do požara. V naravi lahko nastane zaradi strele v nevihti, nepazljivega kurjenja, cigaretnega ogorka, odvrženega stekla.
Ogenj pogasimo tako, da mu preprečimo dostop zraka in mu znižamo temperaturo.
Če je požar majhen, ga pokrijemo z odejo, peskom ali prstjo. Lahko ga tudi polijemo z vodo in s tem ohladimo. Če nastane večji požar v zaprtih prostorih, ogenj pogasimo z gasilnim aparatom.
Gasilni aparati lahko vsebujejo prah, peno, CO2 ali vodo. S katerim bomo gasili, je odvisno od tega, kaj gori.
Prah, pena in CO2 ogenj zadušijo. Voda in CO2 ga ohladita.
Pri gašenju z vodo moramo biti previdni. Z vodo ne smemo gasiti električnih naprav, ker je električni prevodnik. Neuspešni bi bili tudi pri gašenju olja, nafte in bencina, ker bi priplavala nad vodo.
Vsak večji kraj v Sloveniji ima Prostovoljno gasilsko društvo (PGD). Na njih se obrnemo v primeru požara ali katere druge naravne nesreče. Če jih potrebujemo, pokličemo 112.
Dimnik mora biti redno čiščen. S tem izboljšamo gorenje v peči, preprečimo nastajanje ogljikovega monoksida ali celo požara v dimniku. Dimnikarji imajo posebno kovinsko krtačo, s katero očistijo dimnik.