Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uporaba ognja

Razsvetljava

Preden je človek začel uporabljati elektriko in žarnice, si je svetil z različnimi svetilkami in svečami.

Leščerba je preprosta svetilka na olje. Pri petrolejki za gorivo uporabljamo petrolej. Plamen je zaščiten s steklom. Sveča ima trdno gorivo. Na sredini je stenj.

Kuhanje

Človek je že v daljni preteklosti ugotovil, da je meso boljšega okusa, da se lažje prežveči in prebavi, če je pečeno ali kuhano. Ogenj je zakuril na prostem ali v zavetju. V Sloveniji je iz preteklosti znana črna kuhinja. Ogenj v črni kuhinji se je zakuril na odprtem kurišču, posoda za kuhanje je bila obešena nad ognjem. Dimnika ni bilo, zato je bila kuhinja od dima črna. Dim je šel ven skozi streho. Danes s pomočjo ognja kuhamo na plinskih štedilnikih ali štedilnikih na drva.

Ogrevanje

Kres zakurimo v naravi ob posebnih priložnostih. Ob njem se lahko prijetno ogreješ.

Če želimo zakuriti ogenj v zaprtem prostoru, moramo poskrbeti, da bo zadosti zraka in da bo šel dim iz prostora.

Pri gorenju gre dim iz kurišča skozi dimnik. Kisik dovajamo skozi loputo na vratcih do ognja. Iz trdnih goriv (les, premog) nastane pri gorenju pepel. Pri kurjenju kurilnega olja in plina je pepela zelo malo in se dvigne z dimom skozi dimnik.

<NAZAJ
>NAPREJ75/291