Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Temperatura

Temperatura je merilo za to, kako toplo je kaj. Zaznamo jo s kožo, vendar naš občutek ni dovolj zanesljiv. Natančno jo izmerimo s termometrom.

Vrste termometrov

Kako deluje termometer?


S termometrom ne merimo toplote, lahko pa zaznamo posledice njenega prehajanja. Ko hladen termometer potopimo v vročo vodo, termometer prejema toploto od vroče vode. Termometer se segreva, temperatura se termometru zvišuje, alkoholni stolpec v njem se dviguje. Vroča voda toploto oddaja, njena temperatura se znižuje. Ko ni več temperaturne razlike med vodo in termometrom, toplota ne prehaja več. Alkoholni stolpec se ne dviga več. Takrat je temperatura vode enaka temperaturi termometra in s termometra lahko odčitamo temperaturo.

Če alkoholni termometer potopimo v mrzlo vodo, se njegova temperatura znižuje, ker termometer oddaja toploto vodi.  Alkohol v termometru se ohlaja in  krči, zato se stolpec znižuje.  Prehajanje toplote se zaustavi šele, ko sta temperaturi vode in termometra enaki. Stolpec se ne znižuje več.

<NAZAJ
>NAPREJ82/291