Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Premražene roke si radi pogrejemo ob toplem radiatorju, zakurjeni peči, kaminu ali pa kar s toplim termoforjem.

Toplota, ki je vrsta energije, prehaja z mesta z višjo temperaturo na mesto z nižjo temperaturo. Ko mesto prejema toploto, se segreva in temperatura se mu zvišuje, ko pamesto toploto oddaja, se ohlaja in temperatura se mu znižuje.

Telesa in snovi imajo različno temperaturo. Merimo jo s termometrom. Za merjenje temperature različnih snovi uporabljamo različne termometre. 

Enota za merjenje temperature je stopinja Celzija. Telesna temperatura zdravega človeka je od 36 °C - 37 °C.  Ko pa zbolimo, temperatura lahko naraste do 40 °C.

KAJ SE DOGAJA?

Animacija poenostavljeno prikazuje, kako skodelico vroče vode postavimo v posodo z mrzlo vodo.

Skodelico vroče vode damo v večjo posodo z mrzlo vodo. Toplota prehaja iz vroče skodelice, v posodo z mrzlo vodo tako dolgo, da se temperaturi izenačita.

<NAZAJ
>NAPREJ85/291