Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Stopinja Celzija

Andreas Celsius (1701-1744) je bil švedski astronom, po katerem se imenuje enota za temperaturo. Umeril je živosrebrni termometer. Za 0 stopinj Celzija je vzel temperaturo vrelišča vode, za 100 stopinj Celzija pa je vzel temperaturo tališča ledu. Stolpec med oznakama je razdelil na 100 enakih delov. Pozneje je lestvico obrnil. Tako je danes temperatura vrelišča vode 100 stopinj Celzija, temperatura tališča ledu pa 0 stopinj Celzija.

Vsi podatki o temperaturi so v °C. Pravimo, da imajo enako enoto. Enoto za temperaturo zapišemo °C, preberemo pa stopinja Celzija.

ŽIVOSREBRNI TERMOMETER

Živosrebrni termometri vsebujejo srebrnkasto tekočino - živo srebro. To je strupena tekoča kovina. Te termometre so večinoma nadomestili alkoholni termometri.

Kolikšna je temperatura?

Oglej si spodnje slike in razmisli, kje, komu ali čemu in zakaj v vsakdanjem življenju še merimo temperaturo.

<NAZAJ
>NAPREJ83/291