Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Onesnažena prst

Za onesnaženost okolja smo odgovorni ljudje. Onesnažili smo zrak in vodo pa tudi prst. Najtežje od vsega očistimo prst, saj se škodljive snovi v njej kopičijo.

Vrtove in polja škropimo in gnojimo s snovmi, ki v prsti ostajajo zelo dolgo časa. Za nekatere živali in rastline so te snovi škodljive.
Pozimi ceste posipamo s soljo, ki preprečuje poledico. Sol se spere v prst okoli ceste, zaradi česar umirajo rastline in živali.
V industriji izpuščamo v zrak velike količine škodljivih snovi. Dež jih iz ozračja spira nazaj v tla.
Poplave prinašajo in odnašajo škodljive snovi, ki pozneje gredo v tla.

Od prometa so ceste onesnažene. Dež spira saje, olja in drobne ostanke gum na rob ceste in v prst. Pri prometnih nesrečah lahko izteče iz vozil olje in gorivo. Takšno prst je zelo težko očistiti.

Ali voda (dež) lahko očisti prst? Poglej posnetek.

Olje se dvigne nad vodo in ostane v prsti.

Drži. Ne drži.

Prst je očiščena.

Drži. Ne drži.

Tla se onesnažijo tudi z nepravilnim ravnanjem z odpadki in divjimi odlagališči.

Ravnaj kot ekološko ozaveščen in poskrbi, da bodo tvoji odpadki končali na pravem mestu.

<NAZAJ
>NAPREJ36/291