Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Prst nastaja iz delčkov kamnin in humusa. Kamnine na površju Zemlje preperevajo na manjše delce. Kamnine preperevajo zaradi ledu, vetra, sonca, dežja, korenin. Humus nastane z razkrajanjem odmrlih rastlinskih in živalskih delcev.

Poglej, kaj naredijo dež, led in sonce.

Kamnine razpadejo tudi zaradi temperaturnih sprememb. Ob višjih temperaturah čez dan se kamnine nekoliko razširijo. Ponoči se ohladijo in skrčijo. Čez čas vrhnji del razpade na manjše delce.

Prst pred močnim deževjem ščitijo rastline. Korenine prst držijo skupaj, listi in krošnje pa naredijo nekakšno streho. Če te zaščite ni, voda prst odnaša, pride do erozije. Erozija je večja na bolj strmih pobočjih, ob močnejšem nalivu ter spomladi, preden rastline okrepijo korenine in poženejo liste.
Ob dolgotrajnem deževju se prst odtrga od matične kamnine ali ilovnate plasti in kot plaz zdrsne v dolino.

Prst onesnažujemo ljudje z različnimi dejavnostmi (industrija, kmetijstvo, promet, odpadki). Onesnažena prst škoduje rastlinam, živalim in ljudem.

Strupi iz onesnažene prsti se širijo po prehranjevalni verigi. Razmisli, ali poznaš še kakšen primer.

<NAZAJ
>NAPREJ37/291