Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Topla greda, ozonska luknja

Topla greda zadrži toploto in rastline v njej lahko zrastejo prej kot na prostem. Na podoben način toploto zadrži atmosfera, ki prepreči, da bi vsa toplota prehajala v vesolje. To omogoča življenje na Zemlji. Pojav imenujemo učinek tople grede.

Globalno segrevanje Zemlje

Sprememba povprečne temperature za 1 oC ni veliko, vendar so se zato začeli taliti ledeniki, pogostejše so suše, neurja, poplave.

Ozonska plast je v atmosferi 30 km nad Zemljo. Zadrži do 99 % Sončevih ultravijoličnih žarkov, ki so nevarni za življenje. Nekateri plini, ki jih spuščamo v ozračje, so začeli ozon uničevati in nastala je ozonska luknja (temnomodra lisa), ki je največja nad južnim tečajem (Antarktika).

Plini, ki uničujejo ozon, se nahajajo v klimatskih napravah, hladilnikih in zamrzovalnikih. Zato je treba s tovrstnimi napravami previdno ravnati.

Lišaji

Lišaji so organizmi iz alg in gliv. Nimajo korenin in hrano dobivajo iz zraka in deževnice. Za svojo rast potrebujejo čist zrak, zato lahko rečemo, da so pokazatelji čistega zraka.

V čistem zraku uspevajo lišaji, ki so bolj razvejani. Z večjo razvejanostjo imajo večjo površino, ki je v stiku z zrakom. Najmanj občutljivi na onesnaženi zrak so skorjasti lišaji, občutljivejši so listasti, najbolj občutljivi pa so grmičasti lišaji.

 

 skorjasti  listasti  grmičasti

 

<NAZAJ
>NAPREJ67/291