Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Zrak onesnažujejo naravni pojavi, kot sta izbruh vulkana in gozdni požar. Največji krivec za onesnaževanje je človek. V prometu, termoelektrarnah ter industriji, kmetijstvu in gospodinjstvu uporabljamo različna goriva. Pri gorenju nastaja dim (zmes trdnih delcev in plinov ), ki se dviguje v ozračje.

V večjih mestih je več prometa in industrije. Kadar vetrovi dima ne odnesejo drugam, nad mesti nastane smog. Na podeželju, kjer je veliko gozdov, in v gorah je zrak veliko bolj čist.

Lišaji so pokazatelji čistega zraka, saj v onesnaženem zraku ne uspevajo. Bolj je zrak čist, bolj razvejani lišaji uspevajo. Če boš na sprehodu opazil lišaj, ki visi z drevesa in je močno razvejan, si lahko prepričan, da je okoli tebe čist zrak.

Onesnažen zrak škoduje ljudem, živalim in rastlinam. Posledice onesnaženega zraka so kisli dež, globalno segrevanje ozračja in ozonska luknja.

Da bi v zrak šlo manj škodljivih snovi, imajo avtomobili katalizator, ki strupene pline spremeni v manj škodljive. V tovarnah, ki proizvajajo veliko dima, imajo vgrajene filtre, ki iz dima odstranijo trdne delce.

Kadar ljudje delajo v prostoru, kjer je veliko prahu, se zaščitijo masko za usta in nos.

Vsi prebivalci Zemlje moramo paziti, da bomo zrak čim manj onesnažili. Tudi sam moraš skrbeti za to, da boš poslal v ozračje čim manj škodljivih snovi.

<NAZAJ
>NAPREJ69/291