Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Čistilne naprave

Trdne delce iz zraka lažje odstranimo kot pline. Za to uporabljamo filtre, ki drobne trdne delce zadržijo.

V večini toplarn in termoelektrarn kurijo premog. Uporabljajo čim boljšega, da boljše izgoreva. V dimnikih imajo nameščene filtre, ki zadržijo trdne delce v dimu. V termoelektrarni Šoštanj imajo čistilne naprave tudi za nekatere pline, ki so v dimu.

Tudi sesalnik ima filter za prah. Skozi cev gre zrak, pomešan s prahom. V sesalniku je filter vrečka, ki zadrži prašne delce. Iz sesalnika piha čist zrak. 

Verjetno se ti je že zgodilo, da te je ob rahlemu dotiku drugega človeka stresla statična elektrika. Ravnilo se naelektri, če ga drgneš ob tkanino. Z njim lahko dvigneš lase in drobne koščke papirja.

Na podoben način delujejo elektrofiltri, ki iz dima ločijo pepel in saje.

Izdelaj elektrofilter, ki privlači majhne delčke.

Pri izgorevanju goriva v avtomobilskem motorju nastajajo plini, ki gredo skozi izpušno cev v ozračje. Konec prejšnjega stoletja so avtomobile začeli opremljati s katalizatorji, ki strupene pline (ogljikov monoksid) pretvarjajo v manj strupene (ogljikov dioksid).

<NAZAJ
>NAPREJ68/291