Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Črpalka ustvari tlačno razliko

Ko si bil še majhen, si čaj, vodo ali sok pil po steklenički. Verjetno se ne spomniš, kdaj si se naučil piti po slamici. Lahko vprašaš starše, mogoče so si zapomnili. V čem je razlika? Iz stekleničke teče tekočina navzdol, po slamici pa navzgor.

Ko piješ po slamici, so tvoja usta črpalka. Voda teče z mesta, kjer je višji tlak (okoliški zrak), na mesto, kjer je nižji tlak (usta).

Takšno črpalko imajo še vedno na marsikaterem dvorišču. Ročico moraš najprej nekajkrat dvigniti in spustiti in voda začne teči. Če jo boš kdaj videl, poskusi natočiti vodo.

Takšne črpalke imenujemo batne črpalke, pogosto ji rečemo "pumpa". Ko se bat dvigne, se zmanjša tlak v črpalki in voda se dvigne. Vodo poganja razlika v tlaku, tlačna razlika.

Tudi v brizgi spreminjamo tlak. Ko potegnemo bat, se tlak zniža in voda gre v brizgo. Ko bat potisnemo, se tlak zviša in voda začne teči iz brizge.

<NAZAJ
>NAPREJ123/291