Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Voda sama od sebe ne more teči navzgor. Iz nižje v višjo lego pa jo lahko potisnemo s črpalkami.

Tekočine tečejo z mesta, kjer je višji tlak, na mesto, kjer je tlak nižji. Pravimo, da jih poganja tlačna razlika. Ta zapleteni pojav je v resnici zelo preprost. Uporabljaš ga, ko piješ sok po slamici.

Črpalke, ki delujejo zaradi tlačne razlike, so batne črpalke. Uporabljamo jih tam, kjer ni treba, da nenehno delujejo.

Zobniške črpalke so v gospodinjskih aparatih, avtu, na bencinski črpalki, pri centralni kurjavi ... Običajno za delovanje potrebujejo električno energijo.

Tudi v našem telesu sta dve črpalki, srce in pljuča. Srce je mišica. Ko se krči, poveča tlak in iztisne kri v žile. Z raztezanjem se tlak zmanjša in kri iz telesa priteče vanj. Pljuča se krčijo in raztezajo s pomočjo prepone.

<NAZAJ
>NAPREJ126/291