Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Od zbiralnika do pipe

Kadar se zbiralnik za vodo nahaja nižje kot je naselje, voda ne more priteči do hiš sama od sebe. V takem primeru moramo vodo s črpalko dvigniti v vodohran na hribu. Če v bližini ni primernega hriba, moramo zgraditi vodni stolp.

Vprašaj starše, od kje in kako dobite vodo v vaš dom. Razmisli, razišči, ugotovi:

– kje je zbiralnik,

– ali je zbiralnik višje kot naselje,

– ali imate črpalko, ki vodo črpa v višje ležeč vodohran.

Vodohrani so pogosto zakopani v zemljo in niso opazni. Drugače pa je z vodnimi stolpi, ki so zanimive zgradbe. Ker so zelo visoki, se jih opazi že od daleč. Bodi pozoren, ali je kakšen v tvoji bližini.

Si opazil, da se stolpi med sabo zelo razlikujejo? Nekateri imajo arhitekturne značilnosti dežele.

<NAZAJ
>NAPREJ125/291