Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zobniška črpalka

Zobniško črpalko uporabljamo tam, kjer moramo tekočino neprestano potiskati navzgor. Za njeno delovanje je potrebna električna energija.

V prevoznih sredstvih dviguje olje in gorivo. V domu potiska toplo vodo za ogrevanje prostorov v višjih nadstropjih. V vodovodni napeljavi dvigne vode višje, kot je zbiralnik, npr. vodni stolp. Črpalka je vgrajena tudi v pralni in pomivalni stroj.

Dobro si oglej, kako deluje. Izberi pravilne trditve.

Zobniške črpalke imajo lahko tudi samo eno kolo.

Verjetno veš, da pralni stroj odstrani vodo iz perila s hitrim vrtenjem bobna. S hitrim vrtenjem se ustvari centrifugalna sila, ki vodo iztisne skozi luknjice v bobnu.

Preprost poskus, kako deluje centrifugalna sila, lahko narediš tudi sam. V roko primi predmet in se zavrti. Čutil boš, kako predmet v roki vleče stran od tebe. Če ga izpustiš, bo poletel.

Na ta način delujejo tudi nekatere črpalke. Imenujemo jih centrifugalne črpalke.

<NAZAJ
>NAPREJ124/291