Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Dihanje rastlin

Tako kot vsa živa bitja tudi rastline potrebujejo kisik za dihanje. Poznamo dve vrsti dihanja. Eno je dihanje s pljuči pri človeku in večini živalih, drugo pa je dihanje, ki poteka v celicah človeka, živali in rastlin.

 

Celično dihanje

Rastline dihajo samo s celicami. To imenujemo celično dihanje. Rastline dobijo kisik, potreben za dihanje, skozi majhne odprtine v listih, t. i. listne reže. Rastline za celično dihanje porabijo veliko manj kisika, kot ga pa proizvedejo pri fotosintezi. Pri dihanju rastlin nastajata ogljikov dioksid in voda.

Primerjava fotosinteze in dihanja

 


Dihanje rastlin ni tako opazno kot dihanje ljudi in živali.

<NAZAJ
>NAPREJ163/291