Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Rastline, živali in ljudje dihamo kisik. Dihanje, ki poteka v celicah imenujemo celično dihanje. Kisik, ki je potreben za dihanje rastline, vstopi vanjo  skozi listne reže. Tako pri človeku kot pri rastlina poteka celično dihanje. Podnevi pri rastlinah poteka tudi fotosinteza. V tem procesu rastlina izdela veliko več kisika, kot ga pa porabi za dihanje. Dihanje pri vseh živih bitjih poteka nenehno.

Dihanje je mehanski proces, pri katerem ljudje in živali zrak vdihnemo skozi usta ali nos. Zrak nato potuje naprej v žrelo in sapnik. Iz sapnika vodita dve sapnici; ena v levo, druga v desno pljučno krilo. Sapnici se v pljučih delita v vedno tanjše cevke - bronhiole, ki se na koncu razširijo v pljučne mešičke. Tu pa poteka prehod kisika iz zraka v kri. Ob reakciji v celicah nastaneta ogljikov dioksid in voda, ki potuje s krvjo nazaj v pljuča in z izdihom iz našega telesa.

Za gorenje potrebujemo gorivo, kisik in visoko temperaturo. Zaradi kisika v zraku gorivo gori. Pri tem se sprosti energija in nastaneta ogljikov dioksid in voda. Gorenje je podoben proces kot dihanje.

Ogljikov dioksid, ki nastane pri gorenju in dihanju, lahko dokažemo z apnico, ki po nekem času zaradi prisotnosti le-tega, postane motna.

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ166/291