Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
7.

Preberi spodnji odstavek in dopolni manjkajoče besede. Izbiraj med: energija, ogrevanje, kisik, v vodi, iz zraka, ogljikov dioksid, vodna para, hrane

Tudi živa bitja potrebujemo za življenje kisik . Človek in kopenske živali ga dobimo iz zraka , vodne živali pa v vodi . Kisik se v naših celicah veže s snovmi iz hrane , ki smo jo zaužili. Ob tem nastaneta ogljikov dioksid in vodna para , ki jih izdihnemo. V tem procesu se energija , ki je v hrani, pretvori v tako obliko, ki jo uporabimo za vsakdanje delo in delovanje ter ogrevanje telesa.

8.

Model pljuč

Izdelaj model pljuč, s katerim boš prikazal, kako dihamo.

GRADIVO:

 • večja prozorna plastična posoda s pokrovom (npr. od kakava)
 • 30 cm dolga cevka, premera 5 mm
 • dva manjša balona in en večji balon
 • škarje, lepilo
 • luknjač, kladivo
 • podlaga za mizo

POSTOPEK:

 1. Posodi odreži dno.
 2. Prek odprtine napni opno, odrezano od večjega balona.
 3. Iz cevke naredi sapnik in dve sapnici. Mesto, kjer se sapnik razcepi v sapnici, neprodušno zalepi. Lahko pa uporabiš kos T ali Y, ki ga pritrdiš na sapnik. Ta kos cevi kupiš v trgovini z akvariji.
 4. Na sapnici natakni in prilepi balončka.
 5. Odvij pokrov posode in skozenj z luknjačem in kladivom naredi luknjo. S kladivom ne udarjaj premočno, sicer lahko pokrov poči.
 6. Skozi luknjo potisni cevko. Cevka se mora tesno prilegati luknji v pokrovu. 
 7. Preden priviješ pokrovček nazaj na posodo, izmeri, kako dolgo cevko boš potreboval. Balončka na cevki se ne smeta dotikati opne, zato cevko ustrezno skrajšaj.

<NAZAJ
>NAPREJ169/291