Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Dihanje in gorenje

Razmisli, kaj je potrebno tako za dihanje kot za gorenje. Označi pravilen odgovor.

Gorenje je podoben proces kot dihanje. Za gorenje potrebujemo gorivo (les, papir, nafta, zemeljski plin, bencin, plinsko olje), kisik in dovolj visoko temperaturo, da snov zagori. Zaradi kisika v zraku gorivo gori. Pri gorenju pa nastajajo ogljikov dioksid, vodni hlapi, saje in energija, ki jo zaznamo kot svetloba in toplota.

 

V poglavju KAJ GORI si ponovno oglej poskus, s katerim dokažemo, da pri gorenju nastaja ogljikov dioksid.

Ogljikov dioksid pri dihanju

Kako dokažemo vodne hlape pri dihanju, že veš. Poleg vodnih hlapov pa pri dihanju nastaja tudi ogljikov dioksid. V izdihanem zraku ga dokažemo podobno kot ogljikov dioksid pri gorenju. V kozarec natočimo apnico. Skozi slamico pihamo v apnico. Po nekaj trenutkih postane apnica motna, kar je dokaz za to, da pri dihanju nastaja ogljikov dioksid.

<NAZAJ
>NAPREJ165/291