Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Škodljive navade odraslih

Odrasli, žal pa tudi nekateri mladostniki in otroci, imajo še bolj škodljive navade. To so kajenje, čezmerno uživanje alkohola in uživanje mamil oz. drog.

Vse te so posebej nevarne, ker povzročajo odvisnost oz. zasvojenost. To pomeni, da se telo nanje navadi in se jim težko odrečemo. Odvisnosti so zelo težko ozdravljive. Najbolj nevarna in najtežje ozdravljiva je odvisnost od mamil.

Obstajajo pa tudi zasvojenost od iger na srečo, od računalniških iger in zasvojenost s prekomernim hujšanjem.    

Tudi pri odraslih je pogosta težava nezdravo prehranjevanje. Njihova prehrana je neuravnotežena in prekomerna, kar povzroča čezmerno telesno težo.

Škodljivi učinki kajenja so bolezni pljuč, bolezni srca in ožilja, staranje kože in drugi.

Za razvoj otroka je posebej nevarno kajenje matere med nosečnostjo.

Kadilci s kajenjem ne ogrožajo le sebe, ampak z dimom cigaret ogrožajo tudi druge, ki so v istem prostoru. Temu pravimo pasivno kajenje.

 

Škodljivi učinki prekomernega uživanja alkohola so lahko takojšnji (vrtoglavica, nasilnost, zamegljen vid, ob veliki količini zaužitega alkohola bruhanje, padec v komo in celo smrt) ali pa se pojavijo po več letih prekomernega uživanja alkohola (težave z želodcem, možgani in jetri).

Posebej nevarna je vožnja pod vplivom alkohola. Ta je vzrok za veliko prometnih nesreč.

Prodaja in uporaba mamil je prepovedana oz. nezakonita.

Med najbolj uporabljana mamila pri nas spadajo marihuana (pravijo ji tudi trava), heroin, ekstazi, amfetamini in kokain. 

Največja težava pri mamilih je, da hitro povzročajo zasvojenost. Odvisniki od mamil imajo poleg zdravstvenih težav (ob velikih odmerkih je to lahko tudi smrt) največ težav v vedenju in v odnosu do drugih ljudi. Ti se od njih umikajo oz. se jim izogibajo. Odvisniki so tudi nezmožni za delo.

Ker odvisniki potrebujejo denar za mamila, se pogosto zatečejo v kriminal (kraje, ropi, preprodaja mamil in celo prostitucija).

Kajenje, alkoholizem in še posebej jemanje mamil so zelo škodljive navade. Če ti kdo ponuja kar koli od tega, ga zavrni in raje razmišljaj o koristnih navadah, ki si jih spoznal/-a na prejšnji strani.

<NAZAJ
>NAPREJ249/291