Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Na Kredarici sonce, v dolini megla

V hladnem delu leta v alpskih dolinah in kotlinah prihaja do temperaturnega obrata ali inverzije.
Spodnji sliki prikazujeta, kako se spreminja lega mrzlega in toplega zraka v času temperaturnega obrata.
Pomanjšana slika predstavlja kotlino, ki je idealen prostor za nastanek inverzije.V zaprtih dolinah in kotlinah se zadržuje hladen zrak v obliki megle, nad njim pa sije sonce. Zato je v dolini temperatura nižja, v zgornjem pasu pa višja. Takrat se tudi poveča onesnaženost zraka, ki jo povzročata industrija in pomet.

Temperaturni obrat ali inverzija

 

Rastlinstvo

Temperature se z naraščajočo nadmorsko višino znižujejo, zato so se v alpskem svetu izoblikovali višinski rastlinski pasovi.

Na dnu kotlin in dolin raste listnati gozd (bukev) z vmesnimi njivami in travniki. Sledi pas mešanega gozda (nad 1000 m), ki postopno prehaja v pas iglastega gozda (smreka, jelka in macesen). Zgornja gozdna meja v alpskem svetu je med 1200 m in 1800 m. Vmes gozd prekinjajo planinski pašniki - planine. Gozdni meji sledi pas ruševja in gorskih travnikov, nad njima pa pas lišajev, grušča in golih skal. Nad 2700 m je snežna meja, meja nad katero se sneg na severnih pobočjih ohrani prek celega leta.Ruševje
Iglasti gozd
Listnati gozd


S klikom na rdeči krogec se ti bo odprla slika rastlinskega pasu.

<NAZAJ
>NAPREJ139/241