Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Količina padavin se od zahoda proti vzhodu naše države manjša. Zaradi vrtenja Zemlje pihajo stalni vetrovi od zahoda proti vzhodu. Zato vlažne zračne gmote potujejo od Atlantika proti našim krajem vse do Alp, kjer visoke gore otežujejo njihovo napredovanje. Zrak se zato mora dvigniti, ob tem se ohlaja in kondenzira - nastanejo padavine.

V alpskem svetu so se zaradi razlik v temperaturi med dolino in vrhovi izoblikovali višinski rastlinski pasovi. Zato so ob vznožju pobočij do najvišjih vrhov najprej gozdovi, sledi ruševja in nato gorski travniki in lišaji.

Kar nekaj slovenskih rek ima svoje izvire pod visokimi gorami. Zaradi velike višinske razlike imajo velik padec, zaradi obilnih padavin so te reke vodnate in zato primerne za pridobivanje električne energije.

Reke, temperature in padavine Alpskih pokrajin
Gorovja
Reke in jezeri
Temperature januar
Temperature julij
Padavine
<NAZAJ
>NAPREJ142/241