Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Promet

Že od nekdaj prek slovenskega ozemlja vodijo pomembne trgovske in prometne poti. V preteklosti so takšno povezavo predstavljali gorski prelazi: Korensko sedlo, Predel, Vršič, Ljubelj, Jezersko in Pavličevo sedlo. Pot prek prelaza je bila pozimi zaradi snega še posebno težka.

Karavanški predor ni samo prometnica skozi gorsko oviro in vplivni dejavnik na gospodarstvo, temveč tudi vez med deželami in narodi.

Prometno omrežje SlovenijePri naselju Hrušica, 3 km zahodno od Jesenic, poteka Karavanški predor, ki so ga odprli  leta 1991. Danes predstavlja pomembno evropsko prometno povezavo v smeri sever - jug. Leta 2011 je bil zgrajen zadnji odsek (Peračica-Podtabor) avtocestne povezave med Ljubljano in Jesenicami. To je bil zadnji dograjeni del slovenskega avtocestnega križa. Tako prek Slovenije poteka prometna povezava med Münchnom do Zagreba, Beograda, Carigrada in Aten. Danes je od prometne infrastrukture močno odvisen gospodarski razvoj, saj se ob dobri prometni povezavi stroški in čas prevoza zmanjšajo, poveča se prometna pretočnost in hitrost ter število turistov.

Kakšen vpliv na gospodarstvo je imelo odprtje Karavanškega predora in izgradnja avtoceste?

V prazna okenca vpiši, katere države povezuje posamezni visokogorski prelaz.

Korensko sedlo povezuje {Slovenijo;Avstrijo} in {Avstrijo;Slovenijo}

Jezerski vrh povezuje {Slovenijo;Avstrijo} in {Avstrijo;Slovenijo}

Predel povezuje {Slovenijo;Italijo} in {Italijo;Slovenijo} .

<NAZAJ
>NAPREJ147/241