Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Za Alpske pokrajine so značilni ostri vrhovi in globoke ledeniške doline. Takšno območje je redko poseljeno in manj primerno za kmetijstvo. V preteklosti so se ljudje naseljevali ob rekah ter na prisojnih legah. Prebivalci so se ukvarjali z dejavnostmi, katere temelj so bili naravni viri: les, železova ruda, voda, naravne lepote. Že zgodaj so se ljudje zavedali, da je naravo treba ohranjati, zato ni naključje, da je bil ravno v Julijskih Alpah ustanovljen prvi narodni par pri nas - Triglavski narodni park.

Gorske pregrade so velike prometne ovire. Karavanški predor potnikom skrajša pot, okolje je manj obremenjeno in povečali so se gospodarski prihodki. Povečalo se je število turistov, ki obiskujejo naš edini nacionalni park TNP ter gorske turistične kraje.

Danes najpomembnejša gospodarska dejavnost v alpskem svetu je turizem. Več obiskovalcev je pozimi, ko zaživijo številni smučarski centri, ter poleti, ko gorske turistične kraje obiščejo pohodniki, alpinisti, kolesarji in drugi ljubitelji gorske narave.


Alpske pokrajine

Ceste
Gorovja
Reke
Kraji
Prelazi
TNP
Turistična središča
<NAZAJ
>NAPREJ150/241