Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Alpsko gospodarstvo

Obširni gozdovi z vmesnimi planinami predstavljajo zaledje alpskega gospodarstva

V alpskem območju Slovenije je malo ravnin, zato od kmetijske dejavnosti prevladujeta živinoreja in gozdarstvo. Planinsko pašništvo je bilo nekdaj glavna kmetijska panoga. Danes kmetje poleti le še redko ženejo živino na višje ležeče planine. Izjeme so planine, kjer predvsem zaradi turizma oživljajo tradicijo sirarstva.

Pohodniški zemljevid Velike planine

Na osnovi bogatih lesnih gozdnih zalog se je razvila lesna industrija: Lip Bled, Jelovica in Alples. Železarsko tradicijo nadaljuje podjetje Acroni iz Jesenic. V Tržiču je sedež tovarne Peko, ki izdeluje čevlje. To je eno izmed najstarejših čevljarskih podjetij z lastno blagovno znamko.

Logotipi podjetij s sedežem v Alpskih pokrajinah

V Alpskih pokrajinah je zelo dolga tradicija proizvodnje čevljev , pohištva in kovinskih izdelkov.

S pomočjo spleta in zemljevida poišči kraje v Alpskih pokrajinah, ki so povezane z železarstvom (plavži, fužine, kovačije, železarne).

<NAZAJ
>NAPREJ148/241