Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila


V razpredelnici poveži veziva, ki se uporabljajo pri določeni slikarski tehniki.

jajčni rumenjak ali beljak / kazein
TEMPERA
PVC
BARVA V RAZPRŠILCU
gumi arabikum
AKVAREL
emulzija iz polimerov
AKRIL
smola in olje
OLJNE BARVE
Število napačnih: 0

Pri nanašanju barv na sliko ni pravil. Uporabljamo lahko roke, prste, čopiče s ploščato ali zašiljeno konico, lopatke, barvne razpršilce, brizgalke itd. Slikamo lahko tudi z metanjem z barvo napolnjenih balonov v steno, s prelukjanimi vedri, ki nihajo nad platnom, z v barvo namočenimi repi živali, s pobarvanimi telesi ljudi, ki se valjajo po papirju …

SLIKARSKI PRISTOPI

Vsak slikar ima svoj oseben pristop k slikanju. Nekateri dobro premislijo, kaj in kako bodo naslikali in se predhodno pripravijo s pomočjo skic ali študij. Drugi raje improvizirajo in se prepustijo občutkom. Tretji, dolgoročno, nosijo svoje zamisli v sebi in jih v trenutnem zanosu oblikujejo v sliko.
V preteklosti so slikarji običajno izdelali slike na podlagi risbe, ki so jo uporabili kot osnovo za poznejšo barvno obdelavo. V 20. stoletju pa je postalo bolj običajno neposredno slikanje na platno, brez predpriprav. Ta sodobnejši slikarski pristop je omogočil razvoj različnih slogov in inovativnih rešitev v prikazu prostora, svetlobe, tekstur ter materialov.

V spodnjem primeru sta prikazana tradicionalni in sodobnejši pristop k slikanju.

{RAZMISLI; Kaj je razlog, da so nekoč vse slike temeljile na risbi?}

<NAZAJ
>NAPREJ35/237