Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

POVZETEK

S slikami ustvarjamo posnetke resničnih ali popolnoma novih domišljijskih podob.

{RAZMISLI; Kaj vse lahko zabeležimo s sliko?}

{PRIPOROČILO; Poizkusi z barvnimi odnosi v sliki izraziti veselje, mir, žalost, jezo, nemir …}

Velikost podlage določa, ali je slika monumentalna ali miniaturna, vrsta podlage oziroma temeljnika pa njeno slikarsko zvrst: stensko, tabelno, knjižno, vazno itd. Slikarske tehnike delimo glede na vrsto podlage, izbor barv in formata slike. Slikamo lahko za mizo, na slikarskih stojalih, s pomočjo gradbenih odrov, na tleh itd.

Poveži slikarsko zvrst in tehniko:

STENSKO SLIKARSTVO
FRESKA
KNJIŽNO SLIKARSTVO
AKVAREL
TABELNO SLIKARSTVO
TEMPERA
VAZNO SLIKARSTVO
GLAZIRANJE
Število napačnih: 0

Če barvilo zmešamo z določenim vezivom (beljakovinami, emulzijami, smolami, olji itd.), dobimo barvo. Barve redčimo z razredčili, ki topijo vezivo v njej. V preteklosti so imeli slikarji svoje delavnice s pomočniki oziroma vajenci, ki so jim pripravljali barve, podlage in celo naslikali večji del slike! Mojstri slikarji pa so zaključili zahtevne podrobnosti in se na koncu podpisali.

{OPIŠI; V kakšnih embalažah lahko danes kupimo slikarske barve?}

Značilno slikarsko opremo sestavljajo: čopiči iz živalskih ali sintetičnih vlaken, lesena ali plastična paleta za mešanje barv, lonček s topilom, krpa za čiščenje čopiča, zložljivo slikarsko stojalo in slikarska podlaga (platno). Če slikamo na steno, si pomagamo še z zložljivim odrom, diaprojektorjem ter žarometi za dodatno umetno osvetljavo.Slikanje na prostem
(en plain air)
Svetlobni in optični
pripomočki pri restavriranju slike
Slikanje v tehniki dripping
(spuščanje barve na podlago)

Že vpeta in pripravljena slikarska platna lahko kupimo v trgovini, običajno v standardnih (B) formatih. V primeru nestandardnih dimenzij in oblik pa je treba znati izdelati lesen okvir ter nanj enakomerno vpeti platno. Pri tem si pomagamo s posebnimi napenjalnimi kleščami in udarnim spenjačem. Šele ko je vpeto v okvir, platno utrdimo s premazi (gesso – mešanico mavca in krede), ki mu zmanjšajo vpojnost ter ga dokončno napnejo.

<NAZAJ
>NAPREJ36/237