Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

EGEJSKA UMETNOST

Na otokih v Egejskem morju so se okoli leta 3000 pred našim štetjem razvile kikladska, minojska in mikenska kultura. 

KIKLADSKA KULTURA
Okoli leta 3000 pred našim štetjem se je na Kikladih razvila kultura, za katero je najbolj značilno oblikovanje keramike. Pogoste so tudi manjše marmorne podobe idolov.

MINOJSKA KULTURA
Okoli leta 2000 pred našim štetjem se je na Kreti razvila minojska kultura. Delimo jo na dve veliki obdobji. Čas starejših palač (2000–1600 pred našim štetjem) in čas mlajših palač (1600–1450 pred našim štetjem). Civilizacija je ime dobila po legendarnemu kralju Minosu, ki je zgradil veličastno palačo Knosos.

{OGLEJ; Oglej si video in se sprehodi po arheoloških ostankih palače Knosos. Na spletu razišči, ali je palača Knosos na Kreti edina ohranjena minojska palača.}

MIKENSKA KULTURA
Družbena ureditev Miken je bila odvisna od številnih vojaških vodij, ki so svoje palače zgradili na dvignjenem terenu, zavarovanem z monumentalnim kiklopskim obzidjem. Civilizacija je cvetela od leta 1500 do leta 1200 pred našim štetjem in imela strogo hierarhično razporeditev.

V utrjenem mestu se je nahajala palača, kraljevski sedež. Prostori palače so bili razporejeni okoli zaprtega megarona oziroma sprejemnega prostora z ognjiščem.Kiklopsko obzidje z Levjimi
vrati, leto 1250 pr. n. št.

Agamemnonova maska, 1550–1500 pr. n. št.

{PREVERI; Kako so povezani Agamemnon, Menelaj, Helena in Paris. Ugotovitve zapiši v zapiske.}

<NAZAJ
>NAPREJ129/237