Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

POVZETEK

Najstarejša umetniška dela so nastala pred več kot 35.000 leti. Prve jamske poslikave in prvi kiparski izdelki so torej nastali veliko prej kot prvi pisni viri. Danes z njihovo pomočjo bežno razumemo življenje prazgodovinskih ljudi, boj za njihovo preživetje, religiozne prakse ... V obdobju prazgodovine so se tako razvile vse glavne umetniške zvrsti, med njimi je bila tudi arhitektura, ki pa se v večini primerov žal ni ohranila.


Koščena neandertalska piščal, okoli leta 55000 pr. n. št., jama Divje Babe, Slovenija

S prvimi pisnimi viri se je začelo obdobje starega veka. To je čas, ko so se izoblikovale prve velike civilizacije. V okviru mezopotamske kulture so se razvile še številne druge kulture (asirska, akadska, sumerska in babilonska).

Ob reki Nil se je, v nasprotju z razdrobljeno mezopotamsko civilizacijo, razvila egipčanska kultura, ki je nekaj tisočletij ostala politično trdna in enotna. Obe, mezopotamska in egipčanska civilizacija, pa sta dosegli izjemen razvoj. To je namreč čas velikih monumentalnih arhitektur in izoblikovanja pravil oblikovanja (kanon) v kiparstvu in slikarstvu.


Votla škatla, t. i. kraljevi prapor, okoli leta 2600 pr. n. št.

Na območju Egejskega morja so se kmalu ustalile in razvile kikladska, minojska in mikenska kultura, ki jih razumemo kot predhodnice helenske antične kulture. V oblikovanju arhitekture, kiparstva in slikarstva se močno razlikujejo, saj med seboj niso bile povezane.

Umetnost, ki je nastajala vse od prazgodovine pa do konca starega veka, je plod nadarjenih posameznikov. V nekaj tisočletjih so te kulture dosegle nagel razvoj. Umetniške podobe, ki so nastale, so imele jasno politično vlogo, kar postane rdeča nit umetniških idej vse do sredine 19. stoletja.

{RAZMISLI; Obnovi znanje o predantični umetnosti in v zapiske nariši časovno razpredelnico prazgodovine in predantičnih kultur. V alinejah zapiši osnovne značilnosti kiparstva, slikarstva in arhitekture.}

<NAZAJ
>NAPREJ130/237