Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Biomasa in fosilna goriva

Rastline so najpomembnejša skupina živih organizmov, saj smo skoraj vsa živa bitja odvisna od njih. Opravljajo življenjsko pomemben proces - fotosintezo.


Kako poteka fotosinteza?

V procesu fotosinteze se porabljata voda in ogljikov dioksid za sintezo sladkorja, pri čemer se sprošča še kisik. Oba produkta organizmi potrebujemo za celično dihanje, v katerem pridobivamo potrebno energijo. Ta proces ne steče brez nujno potrebne svetlobe.  

V procesu fotosinteze se zelo veliko sončne energije nakopiči v rastlinah. Z odmiranjem posameznih organizmov se nakopičena energija lahko porabi kot biomasa.

Biomasa je celotna masa žive populacije (proizvajalcev, potrošnikov in razkrojevalcev) ali biocenoze na enoto površine ali prostornine v določenem času. Izraz biomasa največkrat uporabljamo za organski material rastlinskega izvora, ki ga človek nadalje uporablja kot vire energije.

Viri biomase

<NAZAJ
>NAPREJ51/250