Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Fosilna goriva

Fosilna goriva so prav tako odmrli ostanki rastlin in živali, v katerih je nakopičena sončna energija

 

V zelo dolgem časovnem procesu, ki ga prikazuje animacija, so se odmrli organski ostanki globoko pod zemeljsko površino spremenili v nove oblike virov energij: nafto, zemeljski plin in premog.

 

 

Fosilna goriva so nastala iz odmrlih rastlinskih in živalskih ostankov v sedimentnih kamninah. Pred milijoni let so se orjaške rastline pogreznile v močvirnato podlago. Prekrile so jih zemeljske plasti, ki so preprečevale dostop kisika. Med plasti so bili pomešani odmrli rastlinski in živalski ostanki. Visok pritisk in temperatura pod debelimi plastmi usedlin sta ostanke spremenila v različne oblike fosilnih goriv. 

Fosilna goriva se nahajajo v različnih agregatnih stanjih. V večini jih sestavljajo delci snovi, ki gorijo. Pri izgorevanju pa sproščajo veliko ogljikovega dioksida in drugih plinov, ki so okolju škodljivi.

<NAZAJ
>NAPREJ52/250