Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Geotermalna in jedrska energija

Geotermalna in jedrska energija nista odvisni od sončne energije, saj sta nastali z nastankom Zemlje.

Zemlja je od svojega nastanka v notranjosti še zmeraj vroča.

V spodnjem zavihku si oglej animacijo nastanka Zemlje ob nastanku našega osončja. S tem boš lažje razumel, da se notranjost Zemlje še ni ohladila, kar bomo lahko še dolgo izkoriščali.

Zaradi visokih temperatur v notranjosti Zemlje se ponekod pod njeno površino nahaja vroča voda. Ta vir energije imenujemo geotermalna energija.
 

Številne izvire vroče vode — gejzirje lahko opazujmo na Islandiji.

V Sloveniji izkoristimo največ geotermalne energije v Pomurju, kjer najdemo tudi največ toplic.
 
 
 
Toplice

V naslednjem tednu meri temperaturo tal na globini $10$ cm, tekoče vode (potoka) in stoječe vode (ribnika). Meritve opravi zjutraj in sredi dneva. Vrednosti vnesi v tabelo in nariši graf ter jih med seboj primerjaj. 

V jedrskih elektrarnah je gorivo radioaktivna snov, ki ob razpadanju sprošča toploto. Radioaktivne snovi so kemijski elementi z nestabilnim jedrom. To pomeni, da jedro atoma (npr. plutonija) hitro razpade, nastane novo jedro, pri tem pa se sprosti delec z veliko energije (zaznamo sevanje). To energijo nadalje izkoriščamo v jedrskih elektrarnah. 
Plutonij

<NAZAJ
>NAPREJ54/250