Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pretvorba električne energije v toploto in svetlobo

Po žicah se premika veliko elektronov (delcev z naboji), ki nenehno trkajo z drugimi delci snovi in s tem segrevajo žice. Segrevanje žic, po katerih teče električni tok, imenujemo toplotni učinek električnega toka. Izkoriščamo ga z različnimi grelniki, ki pretvarjajo električno energijo v toploto, to pa uporabljamo za segrevanje drugih snovi.

 
 Kuhalna plošča Radiator  Grelnik vode

Ali poznaš še katero električno napravo, kjer toploto, ki jo oddaja žareča nitka, koristno uporabljamo? 

Pregrevanje žic je lahko tudi zelo nevarno. Če pride do kratkega stika, skozi žice steče zelo velik tok, ki lahko žice tako segreje, da zagorijo in s tem povzročijo požar v hiši. V ta namen imamo v hišah omarice z varovalkami, ki ob prevelikem električnem toku prekinejo tok.

Zelo tanke žice, v katerih so elektroni zelo zgoščeni in je zato trkov še več, se tako segrejejo, da zažarijo. To izkoriščamo pri žarnicah na žarilno nitko, kar si lahko ogledaš na posnetku.

Žarnice z žarilno nitko večino električne energije pretvorijo v toploto, zelo malo pa v svetlobo. Zato jih bomo kmalu vse zamenjali z bolj varčnimi, npr. LED-sijalkami.

Žarnica z žarilno nitko LED-sijalka Barvne LED-sijalke

<NAZAJ
>NAPREJ73/250