Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Varčevanje z električno energijo

Vemo, da električno energijo uporabljamo za različne namene: za razsvetljavo, ogrevanje, gospodinjske aparate in druge električne naprave. Graf prikazuje povprečne deleže porabe električne energije v slovenskih gospodinjstvih.

Z varčevanjem električne energije skrbimo tudi za čistejše okolje. Z varčno rabo električne energije ni potrebe po gradnji novih elektrarn, ki vplivajo na okolje. Razmisli, kako različne elektrarne vplivajo na okolje.

Ukrepi za zmanjševanje električne energije

Z različnimi ukrepi lahko porabo električne energije precej zmanjšamo.

Razmisli, kako bi zmanjšal porabo električne energije, če bi jo uporabljal za ogrevanje stanovanja.

Razmisli, zakaj privarčujemo električno energijo, če izvajamo naslednje ukrepe:

Energijske nalepke

Energijsko varčne električne aparate prepoznamo po oznakah na njihovi energijski nalepki. Z njimi so obvezno označeni hladilniki, zamrzovalniki, pečice, pralni in pomivalni stroji, grelniki vode, televizijski sprejemniki in klimatske naprave.

Aparati so razvrščeni v posamezne energijske razrede (A-G), kjer razred A pomeni manjšo porabo energije, razred G pa večjo porabo energije.

Energijske izkaznice imajo tudi stavbe, ki so prav tako razvrščene v energijske razrede glede na letno porabljeno energijo na kvadratni meter površine.

Starši naj ti pomagajo določiti energijski razred v katerega spada vaše stanovanje.

<NAZAJ
>NAPREJ75/250