Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
5.

Določi letni finančni prihranek pri uporabi pečice iz energijskega razreda A v primerjavi s pečico iz razreda C. Doma se pozanimaj o pogostosti uporabe pečice za kuho in ceni električne energije, ki jo lahko razbereš s položnice za električno energijo.

Graf prikazuje porabo električne energije srednje velike pečice določenega energijskega razreda za pripravo enega obroka.

6.

Izračunaj, kolikšen je energetski in finančni prihranek doma, če uporabljamo samo LED-sijalke namesto potratnih žarnic z žarilno nitko.

Za želen energetski izračun potrebuješ podatke o moči žarnic z žarilno nitko, ki jih imate v lestencih, številu takšnih žarnic in času njihove dnevne rabe. Zmnožek moči in časa rabe porabnika ti pove količino porabljene energije.

Za finančni izračun potrebuješ še ceno električne energije, ki jo lahko razbereš s položnice za električno energijo. Običajno je podana cena za 1 kWh električne energije.

<NAZAJ
>NAPREJ78/250