Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pretvorba električne energije v mehansko delo

Večino električne energije pretvorimo v mehansko delo. Tovarne so veliki porabniki električne energije za pogon svojih strojev. Tudi doma in v šoli imamo veliko takih naprav. Nekatere so predstavljene v albumu slik.

Električni aparati nam zelo olajšajo vsakdanje delo. Ne smemo pa pozabiti, da se s tem veča poraba električne energije. Pri nakupu aparatov moramo zato izbirati energijsko varčnejše.

Naprave, ki pretvarjajo električno delo v mehansko, imajo vgrajene elektromotorje za pogon mlinčkov, ventilatorjev, pogonskih koles ... Elektromotorji vsebujejo vrtljiv elektromagnet, ki je sestavljen iz kovinskega jedra, okoli katerega je ovita izolirana žica, po kateri teče tok.
Elektromagnet deluje po principu magnetne lastnosti električnega toka. Če se približamo žici, po kateri teče tok, opazimo podoben učinek, kot če se približamo magnetu. 

Preprosto izdelavo elektromagneta si lahko ogledaš na posnetku.
Poleg elektromotorjev uporabljamo elektromagnete tudi v industriji za dvigalke železa, stikala, elektronske ključavnice ...

<NAZAJ
>NAPREJ74/250