Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Električni uporabniki so vse naprave, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo.

Energija se pri uporabi zmeraj pretvarja iz ene oblike v drugo. Električna energija se lahko pretvori v mehansko delo, toploto in svetlobo.

Pretvarjanje električne energije v toploto in svetlobo

Segrevanje žic, po katerih teče električni tok, imenujemo toplotni učinek električnega toka. Izkoriščamo ga z različnimi grelniki, ki pretvarjajo električno energijo v toploto, to pa uporabljamo za segrevanje drugih snovi.

Zelo tanke žice se tako segrejejo, da zažarijo. To izkoriščamo pri žarnicah z žarilno nitko.

Pretvarjanje električne energije v mehansko delo

Naprave, ki pretvarjajo električno delo v mehansko, imajo vgrajene elektromotorje za pogon mlinčkov, ventilatorjev, pogonskih koles ... Elektromotorji vsebujejo vrtljiv elektromagnet, ki deluje po principu magnetne lastnosti električnega toka.

Primeri uporabe električne energije
Električni skuter pretvarja električno energijo v glavnem v mehansko delo.
Kuhalna plošča pretvarja električno energijo v toploto grelnika.
Sijalka pretvarja električno energijo v svetlobo in v toploto.

Z varčevanjem električne energije skrbimo tudi za čistejše okolje. Z varčno rabo električne energije ni potrebe po gradnji novih elektrarn, ki vplivajo na okolje.

Energijsko varčne električne aparate prepoznamo po oznakah na njihovi energijski nalepki. Z njimi so obvezno označeni hladilniki, zamrzovalniki, pečice, pralni in pomivalni stroji, grelniki vode, televizijski sprejemniki in klimatske naprave.
Razred A pomeni manjšo porabo energije, razred G pa večjo porabo energije

<NAZAJ
>NAPREJ76/250