Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Neživi dejavniki okolja

Neživi dejavniki okolja določajo razmere v okolju in od razmer v okolju je odvisno, katere vrste živih bitij bodo v tem okolju preživele.

Neživi dejavniki okolja v gozdu in na travniku

V Sloveniji največji delež površja predstavljajo gozdovi $57$ %, polovico manj $21$ % pa je travnikov. Poizkušaj najti območje, kjer se stikata gozd in travnik.


Naredi razpredelnico z neživimi dejavniki okolja ter primerjaj njihov vpliv v gozdu in na travniku.

 

Na območjih z ekstremnimi razmerami, npr. na tečajih, v puščavah in visokogorju (Himalaja na posnetku), se okolje spreminja predvsem zaradi vpliva neživih dejavnikov, saj živih dejavnikov skorajda ni.

<NAZAJ
>NAPREJ193/250