Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Neživi dejavniki okolja skozi daljša časovna obdobja spreminjajo okolje

Zemeljska skorja je sestavljena iz t. i. litosferskih plošč, ki se zelo počasi premikajo, običajno nekaj centimetrov letno. Ponekod se plošče razmikajo, ponekod drsijo druga ob drugi, ponekod pa ena plošča leze pod drugo.


Na podlagi fosilnih ostankov znanstveniki domnevajo, da so bile pred približno 300 milijoni let vse celine združene v 'supercelino', ki jo imenujemo Pangea.

Ob stiku litosferskih plošč lahko pride ob nenadnih premikih do potresov ali vulkanskih izbruhov, ki lahko v kratkem času močno spremenijo površje in okolje.

 
Razmisli, kako so na mrzlo podnebje prilagojene polarne lisice (na levi sliki) in kako na puščavsko podnebje feneki (na desni sliki).

<NAZAJ
>NAPREJ194/250