Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Za katere vrste odnosov gre v spodaj navedenih primerih (v okvirčke vpiši: za plenilstvo PL, za sožitje SO, za priskledništvo PR ali za zajedavstvo ZA).

PL Orel ulovi zajca.
ZA Klop sesa kri človeka.
SO Na hišico raka samotarja se naseli morska vetrnica, ki s svojimi ožigalkami varuje raka, rak pa ji omogoča večjo mobilnost in dodatno hrano.
PR Jastrebi se začnejo prehranjevati z zebro, ko je lev že sit.

Pomen gozda za človeka

Že od davne preteklosti je gozd človeku vir hrane in surovin. Danes je kot dopolnilni vir prehrane priljubljeno predvsem nabiranje gozdnih sadežev (borovnice, robide, gozdne jagode ...) V preteklosti je bil zelo pomemben lov, danes pa je lov le oblika rekreacije.

Tudi les nam služi kot gradbeni material, iz katerega izdelujemo različne izdelke: ostrešja, okna, vrata, pohištvo, najrazličnejše izdelke suhe robe (košare, grablje, kuhalnice, zobotrebce itd.).

Les vsebuje celulozo, iz katere izdelujemo papir, karton, lepenko, iverko itd.
Les je lahko tudi vir energije. Naša stanovanja lahko ogrevamo z drvmi ali s predelanimi ostanki lesne industrije (peleti in briketi).

Ne nazadnje je gozd prostor za preživljanje prostega časa: v gozdu se med sprehodom ali tekom sprostimo. Tudi taborjenje na urejenih območjih, kjer je to dovoljeno, je lahko zanimiva izkušnja, ki poglobi človekov stik z naravo. Ob takih priložnostih se moramo zavedati, da smo v gozdu 'gostje' v domovanju številnih živalskih in rastlinskih vrst ter da se vedemo tako, da ne motimo gozdnih prebivalcev ali povzročamo škode. Še posebej moramo biti pozorni pri uporabi ognja.

<NAZAJ
>NAPREJ230/250