Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Rastline v gozdu so proizvajalci, poleg tega pa odločilno vplivajo na nastanek (in zadrževanje) prsti ter na sestavo ozračja.

Gozd vpliva na podnebje: zaradi senčenja krošenj ter zadrževanja vode v rastlinah in tleh blaži vročino in upočasnjuje ohlajanje.

Organizmi v gozdu so z medsebojnimi odnosi prepleteni v prehranjevalni splet, v katerem se pretaka energija in prenašajo snovi.

Za uspešen pretok energije in prenos snovi so potrebni proizvajalci, potrošniki in razkrojevalci.

Najpogostejši odnosi med organizmi so plenilstvo, sožitjezajedavstvo in priskledništvo.

Tudi ljudje smo del ekosistema. Tako kot živali smo tudi mi potrošniki.

Gozd ima velik pomen tudi za človeka:
Neposredno je gozd prostor za rekreacijo ali vir prehrane (nabiranje gozdnih sadežev).
Les je lahko vir energije (drva, lesni briketi, lesni peleti), surovina za različne polizdelke (deske, tramovi itd.) ali izdelke (pohištvo, orodje, papir, karton, iverka itd.).

Oglej si kolaž fotografij nam bližnjih ekosistemov in nekaterih živih bitij v njem.

<NAZAJ
>NAPREJ231/250