Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Lastnosti snovi

Vse okoli nas, živa in neživa narava, je iz snovi. Plini, ki so v zraku, so brez barve. Obstajajo pa tudi obarvani plini. Na prvi sliki je v bučki zrak, ki je zmes pretežno iz dušika in kisika. V drugi bučki je oranžna para broma, v tretji bučki pa je vijolična para joda. Brom in jod sta čisti snovi. Plinasti brom in plinasti jod sta obarvana plina.
 Zrak (zmes plinov)
Brom (čista snov)
Jod (čista snov)

Snovi pa se ne ločijo samo po barvi, ampak še v številnih drugih lastnostih. Pri segrevanju nekatere snovi gorijo, druge se samo stalijo, tretje pa prehajajo v plinasto snov. Snovi se razlikujejo tudi v topnosti v vodi, prevodnosti, magnetnih lastnostih itd. 

Gorenje
Taljenje
Sublimacija

Ločevanje snovi

Cilji:

Ločiti dve snovi na podlagi različne topnosti v vodi.

 

Potrebščine:

  • kuhinjska sol, mivka in voda
  • dva kozarca in kuhinjska krpa

Žličko kuhinjske soli in žličko mivke damo v kozarec in premešamo. Ali ju lahko spet ločimo? Ker imata sol in mivka drugačne lastnosti, ju lahko ločimo. Sol se v vodi topi, mivka pa ne. V kozarec s soljo in peskom nalijemo vode do polovico kozarca in dobro premešamo. Vodo z raztopljeno soljo in peskom, ki se ni raztopil, prelijemo preko kuhinjske krpe, ki jo položimo preko drugega kozarca. Na krpi ostane mivka.
 
 Kuhinjska sol
 Mivka  Zmes obeh snovi

Kako spet dobimo trdno sol?

<NAZAJ
>NAPREJ9/250