Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zrak kot surovina

Sestava zraka se je skozi geološki čas spreminjala. To je posledica reakcije, ki poteka v listih zelenih rastlin. Ta reakcija je fotosinteza. Zelene rastline čez dan vežejo ogljikov dioksid in vodo in ju pretvarjajo v sladkor in kisik. Rastline tudi same potrebujejo kisik za celično dihanje. Na srečo ga proizvedejo več, kot ga porabijo. Kroženje kisika je v ravnovesju.
Tovarna kisika

Kroženje kisika

Kisik v zraku potrebujemo živi organizmi za dihanje. Kisik se v telesu porabi, nastali ogljikov dioksid in vodne hlape pa izdihnemo. Organizme, ki porabljajo kisik iz zraka, imenujemo aerobni organizmi. Organizme, ki pa živijo v okolju brez kisika, imenujemo anaerobni organizmi. Zaradi zelenih rastlin je na Zemlji zelo velik delež kisika v ozračju, saj neprestano nastaja in se porablja. Pravimo, da kisik kroži.

Oglej si animacijo in dopolni spodnje besedilo.

Fotosinteza poteka v zelenih delih rastlin . Iz ogljikovega dioksida in vode ob sončni svetlobi nastaneta sladkor in plinasti kisik . Ta plin živa bitja potrebujemo za dihanje , pri tem pa ponovno nastane ogljikov dioksid. 

Ali drži trditev, da fotosinteza lahko poteka tudi ponoči?

Drži. Ne drži.

Ali je plin kisik potreben tudi za gorenje?

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ10/250