Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Rekli smo že, da je zrak zmes plinov. Te pline lahko iz zraka ločimo in jih primerno uporabimo. Ogljikov dioksid na primer lahko uporabljamo za gašenje požarov.

Delež plinov v zraku
 
 

Voda kot surovina

Voda pokriva tri četrtine zemeljske površine. Voda v naravi nenehno kroži, s sončno toploto izhlapeva iz rek, jezer, morij v ozračje in se vrača v obliki padavin, kot je prikazano na animaciji.

Voda je zelo dobro topilo, zato so v vodi raztopljene številne snovi, še zlasti v morski vodi. Te snovi lahko iz vode pridobimo. Ker pa je tudi sama voda zgrajena iz dveh elementov: vodika in kisika, lahko s kemijsko reakcijo iz vode dobimo tudi oba elementa.
Voda je vir vodika, kisika, klora, kuhinjske soli, varikine itd. 

Iz VODIKA, ki ga dobimo iz vode, in iz DUŠIKA, ki ga dobimo iz zraka, lahko pridobimo AMONIJAK, ki je pomembna surovina za pridobivanje umetnih gnojil in DUŠIKOVE KISLINE. Umetna gnojila so potrebna za rast rastlin.
 
Iz dušika in vodika dobimo dušikove spojine.

<NAZAJ
>NAPREJ11/250