Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kamnine in nafta kot surovine

Kamnine, ki jih najdemo v zemeljski skorji, so zgrajene iz mineralov, majhnih ali večjih kristalov neke snovi. Če je neka kamnina bogata z določenim mineralom, jo imenujemo ruda, ki jo uporabljamo za pridobivanje kovin, nekovin in drugih spojin.

Pri segrevanju apnenca nastane apno, ki ga uporabljamo v gradbeništvu, in plin, ki se pri fotosintezi veže v sladkor. Kateri plin je to? Odgovor: ogljikov dioksid

Nafta je nastala pred več milijoni let iz ostankov odmrlih morskih rastlin in živali, ki so se kopičili na dnu morja. Nekatere so prekrile morske usedline, kot so mulj, pesek in drugo. Brez prisotnega kisika in zaradi visokih tlakov, ki so jih povzročale debele plasti usedlin, so se te organske snovi spremenile v enostavnejše oblike in nastala sta nafta in zemeljski plin.
 Nastanek in črpanje nafte

 

Nafta je vir številnih drugih snovi:

<NAZAJ
>NAPREJ12/250