Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Obnovljivi viri energije

v Sloveniji in po svetu se vedno pogosteje pojavljajo elektrarne, ki pretvarjajo energijo obnovljivih virov v električno energijo.

Obnovljivi viri energije so prijazni okolju. Ne puščajo odpadnih in strupenih snovi. Viri se v naravi obnavljajo ves čas. Energijo obnovljivih virov lahko pretvarjamo v energijo, kot je prikazano v zgornjih shemah.

Drugi viri energije

Akumulator
V vozilih je veliko stikal in naprav, ki nam omogočijo varnejšo in udobnejšo vožnjo. Npr. vse luči pri vozilu, električni pomik stekel, brisalci, daljinsko zaklepanje in odklepanje vozila ... Akumulator je vir električne energije, oziroma naprava za shranjevanje električne energije.


Dinamo

Luč na kolesu sveti, če vklopimo dinamo.

Dinamo pretvarja mehansko energijo v električno le, kadar se kolo vrti.

Avtomobilski akumulator se polni, to pomeni da shranjuje električno energijo, med vožnjo avtomobila.

Drži. Ne drži.

Dinamo proizvaja električno energijo z vrtenjem, ki se pretvarja v svetlobo in toploto.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ182/291