Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

V svetu se veča delež izkoriščanja obnovljivih virov električne energije. To so: vetrna energija, sončna energija, geotermalna energija, biomasa in bioplin.

Pot elektrike v naše domove:

Električno energijo pridobivamo tudi z akumulatorjem, ki ga uporabljamo pri vozilih ter z dinamom, ki ga uporabljamo na kolesu, kadar želimo osvetliti pot, po kateri se peljemo s kolesom.

Električne naprave

Električne naprave, ki jih obdaja plastično ohišje, imajo na vtiču 2 priključka skozi katera kroži električni tok. Plastično ohišje ne prevaja električnega toka tudi, če se aparat poškoduje. Električne naprave s kovinskim ohišjem imajo vtič s 3 priključki. Skozi 2 kroži električni tok med delovanjem aparata. Tretji priključek služi za primer okvare aparata. Električni tok skozi 3. priključek steče iz aparata.

Električni aparat varuje steklena varovalka, v kateri je tanka žička. Če skozi aparat steče prevelik električni tok, se žička v varovalki stali in prekine električni krog. S tem zavaruje aparat pred prevelikim električnim tokom in poškodbo.

Porabo električne energije meri električni števec, ki se nahaja v električni omarici. Za čim manjšo porabo lahko največ naredimo sami z ugašanjem luči in naprav, če jih ne potrebujemo ali uporabljamo. Varčujemo s toplo vodo. Pozimi zapiramo okna in vrata. Če je možno, kupujemo aparate z manjšo porabo energije, npr. z oznako A.

<NAZAJ
>NAPREJ186/291