Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Varovalka

Električni aparati, ki imajo ohišje iz kovine, morajo imeti vtikač s tremi priključki. Tretji priključek uporabnika varuje pred udarom električnega toka. Če je aparat poškodovan, skozi žico tretjega priključka električni tok steče iz poškodovanega aparata.

Delovanje varovalke

Električni aparat varuje steklena varovalka, v kateri je tanka žička. Če skozi aparat steče prevelik električni tok, se žička v varovalki stali in prekine električni krog. S tem zavaruje aparat pred prevelikim električnim tokom in poškodbo.

Zakaj je žička na zgornjih fotografijah zažarela?

Vrste varovalk

Varovalka v električnem aparatu deluje kot stikalo. Če skozi električno napravo steče prevelik električni tok, varovalka prekine električni krog. Električni tok ne teče več v aparat.

Merjenje porabe

Porabo električne energije lahko odčitamo v glavni električni omarici. Porabo merimo v kilovatnih urah (kWh). Doma si oglej glavno električno omarico in ugotovi vašo porabo električne energije.

Varčevanje z elektriko

Za čistejšo naravo poskrbimo tudi tako, da z elektriko varčujemo.

  • Ugašamo nepotrebno razsvetljavo.
  • Naprave, kot sta računalnik in televizija, raje izklopimo, kot da jih puščamo v stanju pripravljenosti oziroma mirovanju.
  • Uporabljamo električne porabnike, ki porabijo manj energije, npr. varčne sijalke, indukcijska kuhalna plošča. 
  • Izogibamo se ogrevanju prostorov z električnimi napravami.

<NAZAJ
>NAPREJ185/291